Dostupni linkovi

Monti traži od EU brži odgovor na krizu


Italijanski premijer Mario Monti zatražio je u četvrtak od partnera u EU da ubrzaju donošenje mera za sprečavanje širenja dužničke krize i da podstaknu ekonomski rast, ili će morati da se suoče sa gnevom građana koji plaćaju cenu "stezanja kaiša".

"Mislim da bi Evropa trebalo da ubrza napore za sprečavanje širenja krize, ne samo zato što bi ogromna finansijska kriza mogla da bude nesto strašno, već mnogo više zbog toga što bi ona mogla da umanji podršku održivoj fiskalnoj disciplini", upozorio je Monti.

U govoru preko video-linka, Monti je ekonomskom forumu u Briselu poručio da je Italija kažnjena zbog izostanka brze akcije za jačanje poverenja u 17-članoj zoni evra.

Italija je, po rečima Montija, krizom pogođena više "zbog sveukupne slabosti (evropskog finansijskog) sistema, nego zbog neke posebne slabosti same zemlje".

On je priznao da je visok dug Italije posledica "grehova iz prošlosti" - prekomerne javne potrošnje i slabog ekonomskog rasta, ali je istakao da njegova tehnokratska vlada radi na popravljanju stanja.

On je posebno pozvao Nemačku, glavnog zagovornika mera štednje, da preuzme vođstvo u nalaženju novih načina da se krene napred.
XS
SM
MD
LG