Dostupni linkovi

Josipović: Saradnja, ako Nikolić poštuje evropska načela


Hrvatski predsednik Ivo Josipović je u sredu u Briselu izjavio da nije dobio zvaničan poziv za inauguraciju novoizabranog srpskog predsednika Tomislava Nikolića i naglasio da je saradnja moguća "ako Nikolić poštuje evropska načela".

Josipović je to u posebnoj izjavi novinarima sa zapadnog Balkana rekao posle razgovora s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, prenosi dopisnik Bete.

Josipović je, na pitanje da li će prisustvovati stupanju na dužnost Nikolića kao novog predsednika Srbije, odgovorio da nije dobio nikakav zvaničan poziv.

"Očekujem da će Nikolić dokazati da poštuje načela za evropsku budućnost... i onda ne vidim prepreke za saradnju", rekao je Josipović.

On je dodao da "svaka zemlja ima svoj ritam, koji zavisi od ispunjavanja uslova i predanosti ciljevima" i istakao da "svim susedima, pa i Srbiji, želi da što pre ispune kriterijume".

"Naravno da u celom tom kontekstu moramo voditi računa da bude vrlo jasno da delimo zajedničku evropsku budućnost i siguran sam - kada bude jasno da je gospodin Nikolić na tom tragu, onda neće biti prepreka za saradnju, ali to treba pokazati i dokazati", naveo je Josipović.

Van Rompej je saopštio da su on i hrvatski predsednik, uz upućene čestitke izabranom srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću, zaključili da se mora "nastaviti dobar posao u regionalnoj, dobrosusedskoj saradnji i pomirenju".
XS
SM
MD
LG