Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto je naše pravo


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da se u njegovoj zemlji obavlja obogaćivanje uranijuma do 20 odsto kako bi se obezbedilo gorovo za nuklearni reaktor za medicinske potrebe, a ne za pravljenje bombe.

"Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto je naše pravo na osnovu međunarodnog prava... Izrečeno je mnogo laži u vezi sa našim nuklearnim programom. Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto nije korak više ka bombi", rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da su velike sile, i Međunarodna agencija za atomsku eneregiju trebalo da Iran snabdeju uranujumom obogaćenim do 20 odsto, koji je potreban za gorivo za nuklearni reaktor, ali da to nije učinjeno.

Prema njegovim rečima, Iran je posle toga, 2009. godine, odlučio da sam proizvede gorivo za reaktor, koji, kako je rekao, prozvodi radio izotope za zračenje obolelih od raka.

"Ako ostale zemlje ne žele da mi u potpunosti uživamo naša prava, one moraju da to objasne i kažu šta su spremne da nam daju zauzvrat", istakao je predsednik Irana.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Francuska, Kina, Velika Britanija) i Nemačka traže od Irana da obustavi proizvodanju uranijuma obogaćenog do 20 odsto, ali Teheran to odbija, i naglašava da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopske ciljeve.
XS
SM
MD
LG