Dostupni linkovi

Internet omogućava sve veću prodaju falsifikataTrgovina putem interneta postala je u poslednjih nekoliko godina novi Eldorado za prodaju falsifikata luksuzne robe, piše danas agencija Frans pres.

Prema saopštenju Asocijacije Kolber, čiji su članovi 75 proizvođača velikih francuskih luksuznih marki, u poslednjh pet godina trgovina putem interneta i sve jednostavnije pravljenje sajtova omogućili su pravu eksploziju prodaje falsifikata luksuzne robe.

"Zbog falsifikata, proizvođači luksuznih marki zarađuju najmanje 10 odsto manje", kazala je predsednica Kolbera, Fransoaz Montenaj, koja predsedava i Šanelovim Savetom za nadgledanje falsifikovanja njegovih proizvoda.

"Ranije smo bez problema otkrivali proizvodnju falsifikata u Kini, njihov tranzit preko Dubaija i prebacivanje brodovima ka Evropi i SAD... Danas se susrećemo sa nečim potpuno različitim, kada imate mogućnost da kod kuće preko interneta primate ponude da kupite falsifikate", kaže ona.

U EU je između 2009. i 2010. godine udvostručena zaplena falsifikata, a prema podacima agencije Frans pres, samo 2010. godine, zaplenjeno je 103 miliona artikala, uglavnom iz Kine, u vrednosti od 1,1 milijardu evra. Više od 50 procenata zaplenjene robe u 2011. godini su satovi, kozmetika, i parfemi.

Najveće kompanije za kreditne kartice u SAD, među kojima Viza, Masterkart, i Pej pal, odlučile su prošle godine da učine sve kako bi se smanjilo plaćenje preko sumnjivih sajtova.
XS
SM
MD
LG