Dostupni linkovi

Brejvik nije imao saučesnike, Vitezovi Templari ne postoje



Norveška policija saopštila je danas da ne postoje nikakvi dokazi da je masovni ubica Anders Bering Brejvik imao saučesnike kao ni o postojanju evropske antimuslimanske mreže za koju on tvrdi da joj pripada.

Tri policajca koji su svedočili na njegovom suđenju rekli su da ne postoje dokazi da je bilo ko sudelovao u njegovim planovima ili mu na bilo koji način pomagao prilikom bombaškog napada u centru Osla i potonjeg masakra u omladinskom kampu na ostrvu Utoja 22. jula 2011.

Vođa istrage Kenet Vilberg rekao je da je policija sigurna u svoje nalaze i da nije našla ništa što bi potvrdilo da je Brejvik pripadao desničarskoj mreži "Vitezova Templara" ili da ta organizacija uopšte posotoji.

Pošto se nakon masakra na ostrvu Utoja predao policiji, Brejvik se predstavio kao pripadnik pokreta osnovanog po uzoru na vitezove Templare - hrišćanskog reda koji se borio u krstaškim ratovima.

Brejvik (33) je priznao da je 22. jula počinio masakr, ali je porekao odgovornost za krivično delo rečima da su žrtve izdale svoju zemlju time što su prihvatile imigraciju.

Odlučujuće pitanje koje treba da se razreši tokom suđenja je njegovo mentalno zdravlje.

Ukoliko bude proglašen krivim i mentalno zdravim, biće mu izrečena zatvorska kazna od 21 godinu, uz mogućnost produženja ako se po njenom isteku ispostavi kao opasan po društvo. U suprotnom će biti smešten u psihijatrijsku instituciju na obavezno lečenje.

Brejvik je prošle nedelje rekao sudu da se neće žaliti ako sud odluči da je mentalno zdrav.

Dva psihološka pregleda izvršena pred početak suđenja imala su suprotne rezultate.
XS
SM
MD
LG