Dostupni linkovi

Tužioci traže doživotne kazne za Stanišića i Župljanina



Tužioci Međunarodnog tribunala u Hagu su danas zatražili da bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske Miću Stanišiću i Stojanu Župljaninu bude
izrečena kazna doživotnog zatvora zbog progona Bošnjaka i Hrvata u BiH 1992. godine.

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci, Župljanin, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje Bošnjaka i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992.

Tužiteljka Džoana Korner (Joanna Corner) je ocenila da je kazna doživotnog zatvora "jedino primerena" za optužene koji su 1992. odlučili da "protivno svojoj dužnosti da zaštite građane" nesrpske nacionalnosti odlučili da učestvuju u progonu tih istih građana. "Oni su uradili upravo suprotno od onog što im je bila dužnost", kazala je Korner.

Stanišić i Župljanin bili su, kako je naglasila, "potpuno posvećeni" udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Optuženi su "učinili sve što je bilo u njihovoj moći da taj poduhvat sprovedu", rekla je zastupnica optužbe, koja je juče u završnoj reči tu ulogu Stanišića i Župljanina nazvala "ključnom".

Završnu reč sutra će izložiti odbrana prvooptuženog Stanišića.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu je počelo 14. septembra 2009.

Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu marta 2005, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina juna 2008. u Pančevu i izručile ga u Hag.
XS
SM
MD
LG