Dostupni linkovi

V. Pešić: Bruka i sramota ako Tadić postane premijerSociolog i samostalna poslanica Vesna Pešić ocenila je danas da predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, kao gubitnik predsedničkih izbora, ne može da bude novi premijer, naročito ako se ima u vidu kako je vodio zemlju dok je bio
predsednik.

Na skupu neformalne organizacije Politički forum, Pešić je rekla da bi, ukoliko Tadić postane novi premijer, to bila "bruka i sramota" za Srbiju jer je on i dok je bio predsednik, obavljao gotovo svu vlast u zemlji i bio "i premijer i tužilac i sudija i sve".

"Mi smo jedina zemlja na svetu koja hoće da se zove demokratska i koja ima predsednika koji je izgubio izbore a kome se sutra nudi više funkcija - premijera. I ne samo to, nego je on tu funkciju obavljao katastrofalno, a i dalje mu se to nudi", rekla je ona.

Pešić je rekla da je u Srbiji za vreme vlasti Demokratske stranke došlo do promene političke filozofije, po kojoj su izbori nepotrebni i po kojoj se unapred zna ko može da pobedi na izborima a ko to ne može.

Ona je političke stranke u Srbiji uporedila sa kriminalnim klanovima i interesnim organizacijama koje dele uticaj na tržištu a njihove vođe sa vođama bandi, dok je predsednika DS-a Borisa Tadića, iz te perspektive, uporedila sa nekadašnjim čikaškim mafijašem Alfonsom Kaponeom, iz prve polovine 20. veka.

"Kao kada bi sada neko pitao: 'A zašto Al Kapone da ide na izbore?' Nema više izbora za Al Kaponea, on mora da pobedi... Čemu izbori ako su mesta unapred data, ako se zna ko će pobediti i ako su oni samo fasada demokratije? Nije to kao u srednjem veku pa da je vlast od boga", rekla je ona i dodala da je vlast u proteklom periodu bila bez ikakve kontrole i da nije mogla da prihvati nijednu nezavisnu
instituciju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG