Dostupni linkovi

Italijanska vlada usvojila mere za pomoć nastradaloj zoni



Italijanska vlada usvojila je danas niz mera za pomoć u obnovi, namenjenih preduzećima i lokalnom stanovništvu u oblasti Emilija Romanja na severoistoku zemlje, koju su u razmaaku od svega deset dana pogodila dva jaka zemljotresa.

Tri najveća italijanska sindikata koji su za subotu, kada se obeležava nacionalni praznik, najavili demonstracije zbog vladinih mera štednje, odložili su te proteste za 16. juni, saznaje se iz sindikalnih izvora.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano odlučio je, međutim, da će povodom državnog praznika biti održane tradicionalna vojna parada i druge svečanosti, i posvetio ih žrtvama zemljotresa.

U dva zemljotresa koji su se u istoj oblasti dogodili juče i 20. maja ukupno je poginulo ukupno 23 ljudi, a 350 ih je povređeno, dok je 14.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Na današnjem sastanaku vlade kome je predsedavao premijer Mario Monti odlučeno je da se odloži naplata fiskalnih i socijalnih dažbina u ugroženim područijima, u bogatoj industrijskoj zoni između Ferare i Modene, na severoistoku Italije.

Podignut je porez na benzin za dva evrocenta kako bi se finansirala intervencija vlade u razorenom području.

Industrijska zona pogođena zemljotresom, koja je srce italijanske biomedicinske industrije i kolevka svetski renomiranih proizvoda kao što su parmezan i sirće balzamiko, posebno je stradala.

Samo u agroprehrambenom sektoru šteta je procenjena na 500 miliona evra, pokazali su podaci strukovne organizacije Koldireti (Coldiretti).
XS
SM
MD
LG