Dostupni linkovi

Tusk poručio Obami da je lapsusom povredio PoljakePoljski premijer Donald Tusk poručio je danas američkom predsedniku Baraku Obami da je sve Poljake povredio njegov gaf kada je sinoć u Vašingtonu koncentracione logore koje su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata nazvao "poljskim logorima smrti".

Iako je Bela kuća na prve žestoke reakcije u Poljskoj preko jednog od svojih portparola odmah poručila da je reč o lapsusu i da je predsedniku Obami žao, poljski premijer upozorio je da je upravo izraz "poljski" za Hitlerove logore smrti stvar pored koje Poljaci ne mogu da prođu ravnodušno.

"Uvek reagujemo na isti način kada neznanje ili zla namera tako izvitoperuju istoriju, posebno zemlje kao Poljska, koja je toliko stradala tokom Drugog svetskog rata. Ovde, u Poljskoj ne možemo da prihvatimo takve reči posebno kada ih izgovara vođa prijateljske sile", kazao je danas Tusk.

Premijer Poljske je američkog predsednika zapitao od čije ruke su ginuli tokom rata američki vojnici.

"Ako su poljski logori smrti iz čijih ruku je ujak predsednika SAD oslobađao logor Buhenvald? Kada neko danas kaže 'poljski logori' to je kao da nije bilo nacista, nije bilo nemačke odgovornosti i nije bilo Hitlera", kazao je Tusk.

Poljski premijer poručio je da reakcija na taj gaf nema toliko veze sa urođenom osetljivošću Poljaka na to pitanje, već da je u pitanju sada reputacija SAD a da Poljaci i zvanična Varšava očekuju sada da će se SAD angažovati da se takvi izrazi potpuno iskorene iz javnog života i medija.

Pismo Baraku Obami povodom njegovog gafa uputio je i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Šef poljske diplomatije Radek Šikorski isključio je odmah nakon izjave zlonamernost i ocenio da je to greška činovnika koji je Obami pisao govor.

Stvar je zakomplikovalo i to što je Obama je izraz poljski logori smrti za koncentracione logore na čelu sa najvećim, Aušvic Birkenau, upotrebio uručujući posmrtno visoko američko odlikovanje Medalju slobode Janu Karskom.

Reč je o borcu poljskog pokreta otpora koji je među prvim izneo svedočanstvo o monstruzonim Hitlerovim planovima sa Jevrejima i prošvercovao se u Varšavski geto i jedan od tranzitnih nacističkih logora da prikupi dokaze.
XS
SM
MD
LG