Dostupni linkovi

Bez evra grčki prihodi manji 55 odsto



Najnovije istraživanje Nacionalne banke Grčke pokazalo je da bi stanovnici Grčke, u slučaju da ta zemlja napusti evro, verovatno izgubili 55 odsto trenutnih prihoda po glavi stanovnika, dok bi recesija prešla stopu od 22 odsto.

Analiza banke o "kritičnoj dilemi" odnosno pitanju ostati ili otići iz evrozone, pokazala je da Grčku u svakom slučaju i dalje očekuje prilično sumorna sudbina.

Stručnjaci ove banke su izračunali da bi nezaposlenost mogla dostići 34 odsto, a i inflacija bi se mogla popeti do 30 odsto "zbog dramatičnog rasta cena uvoznih proizvoda koji bi izbrisali svaku dobrobit koju nosi devavacija".

Procenjuje se i da su nakon dve godine ekstremne štednje, kojom se pokušala rešiti kriza, Grci u proseku već izgubili oko 25 odsto svojih primanja.

Recesija je od 2009. do 2012. godine dostigla 14 odsto, inflacija je dva odsto, a stopa nezaposlenosti popela se na više od 20 odsto, što je grčki rekord.

U slučaju da Grčka uprkos svim naporima ipak bankrotira i napusti evro, Nacionalna banka Grčke procenjuje da bi nova valuta u startu imati 65 odsto manju vrednost.
XS
SM
MD
LG