Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tejlor osuđen na 50 godina zatvoraSpecijalni tribunal za Sijera Leone osudio je danas na 50 godina zatvora bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u
Sijera Leoneu.

Tejlor je prvi bivši predsednik neke države koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred međunarodnim sudom.

Obrazlažući odluku, sudija Ričard Lusik je istakao da je "optuženi odgovoran za pomaganje i podsticanje kao i za planiranje nekih od najgorih zločina u istoriji čovečanstva".

Tejlor (64) će služiti kaznu u Velikoj Britaniji u skladu sa sporazumom koji Specijalni tribunal ima sa tom zemljom.

On je proglašen odgovornim za naoružavanje i pomaganje pobunjenika koji su bili zloglasni po svirepom komadanju tela neprijatelja tokom brutalnog građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine, u kojem je poginulo 120.000 ljudi.

Tejlor se u januaru 2008. godine izjasnio da nije kriv i odbacio da je imao bila kakva saznanja da Ujedinjeni revolucionarni front (RAF) u martu 1991. godine planira napad na Sijera Leone.

Čarls Tejlor koji je bio predsednik Sijera Leonea od 1997. do 2003, uhapšen je 2006. u Nigeriji.

Suđenje koje je prebačeno iz Fritauna u predgrađe Haga iz bezbednosnih razloga, počelo je 4. juna 2007, a završilo se 11. marta 2011. godine.
XS
SM
MD
LG