Dostupni linkovi

Ugledni Evropljani apeluju za spas evra



Grupa uglednih Evropljana apelovala je na evropske lidere da pokažu smisao za kompromis i fleksibilnost i ne dozvole izlazak Grčke iz zone evra jer bi to, prema njihovom mišljenju, bila ekonomska i politička katastrofa.

U apelu objavljenom na sajtu wordpress.com angažovani Evropljani navode da u trenutku kada Grčka ne može da formira vladu mnogi na kontinentu ocenjuju da bi izlazak iz zone evra za tu zemlju bio bolje rešenje od godina oštre štednje.

Takođe se u apelu koji su, između ostalih, potpisali i Marti Ahtisari, Đulijano Amato, Aleš Debeljak, Danuta Hubner, Ema Bonino, Bernar Kušner i Ana Palasio, ukazuje na rast uverenja da je Evropa sada dovoljno snažna da zauzda širenje krize u slučaju izlaska Grčke iz zone.

Ugledni Evropljani mišljenja su da nije izvesno da bi sprečavanje širenja krize u zoni evra uspelo i naglašavaju da bi izlazak Grčke mogao da izazove raspad zone, što bi vodilo dubokoj recesiji i novoj globalnoj finansijskoj krizi.

Izlazak Grčke bi pored toga naneo nepovratnu štetu poziciji tog kontinenta u svetu, upozoravaju potpisnici apela za spas evra i traže od evropskih lidera da pokažu "istorijsku odgovornost".

Uglednici od evropskih kreatora politike zahtevaju i da omoguće Grčkoj da se vrati na put održivog rasta u zoni evra jer je svima jasno, kako kažu, da ekstremna štednja bez kompromisa vodi jedino u ekonomsku propast.

Evropskim liderima savetuje se kompromis sa Grčkom kako bi ta zemlja dobila više vremena da smanji deficit i otplati zajmove.
XS
SM
MD
LG