Dostupni linkovi

Novi ultimatumi poljske opozicije za podršku Hrvatskoj



Poljska konzervativna opozicija ima sve duži spisak domaćih zahteva premijeru Poljske Donaldu Tusku koje mora da ispuni ako želi neophodne glasove opozicije za ratifikaciju sporazuma o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju a najnoviji je digitalni signal za kontroverznu katoličku televiziju Trvam.

Poljska opoziciona desnica već je zapretila da će blokirati ratifikaciju sporazuma ukoliko premijer Donald Tusk ne pristane na to da se raspiše referendum o uvođenju evra.

Inicijativu je pokrenuo nekadašnji bliski saradnik braće Kačinjski, pokojnog predsednika Leha i bivšeg premijera Jaroslava, Ludvik Dorn, sada poslanik nove stranke Solidarna Poljska, poslanika koji su napustili Pravo i Pravdu Jaroslava Kačinjskog.

Tim zahtevima pristalice kontroverzne televizije Trvam među poslanicima koju je zbog nacionalističkih i ponekad i suviše radikalnih sadržaja nekoliko puta kritikovao i Vatikan dodaju zahtev da se ne pusti Hrvatska u Uniju ukoliko vlasti ne obezbede digitalni signal za tv Trvam, kada se u Poljskoj isključi analogni.

"To bi bio apsolutno skandal. Ne može se u istu vreću trpati interes televizije Trvam i poljska spoljna politika. Proširenje EU jeste poljski nacionalni interes. Obe stranke su mnogo puta deklarisale podršku ulasku Hrvatske u Uniju. Ne razumem zašto su desničari tako zaseli na malenu Hrvatsku koja je još uz to i katolička. Kako bi
bilo nama da je nama neka od članica blokirala ulazak u Uniju", rekao je poljskom listu šef poslaničkog kluba vladajuće Tuskove Građanske paltforme Pavel Olševski.
XS
SM
MD
LG