Dostupni linkovi

U Češkoj prvi protest penzionera



Vlada premijera Petra Nečasa svojim merama štednje zbog konsolidacije javnih finansija i reformama prvi put u istoriji je naterala penzionere da svoj protest izraze na ulici.

Na demonstracije danas popodne u Pragu i protestni marš do sedišta vlade zbog najavljenog ograničenja rasta penzija penzionere je pozvao Savet penzionera zajedno sa Nacionalnim savetom hendikepiranih.

"Penzioneri traže da se zadrži dosadašnji sistem valorizacije penzija kao i da se usvoji zakon o socijalnim stanovima", kazao je o zahtevima današnjih demonstracija šef Saveta penzionera Zdenjek Pernes.

Češka vlada tri stranke desnice i centra na čelu sa Građanskom demokratskom strankom premijera Nečasa odlučila je da naredne godine na izdacima za penzije u budžetu uštedi 380 miliona evra tako što neće više u valorizaciji uzimati u obzir pun rast cena i inflaciju, već samo trećinu, a kao i do sada biće povećane i za jednu trećinu rasta realnih zarada.

U Češkoj u kojoj ima 1,73 miliona penzionera i još oko 431.000 Čeha u invalidskoj penziji prosečna puna penzije iznosila je krajem marta 429 evra a prosečna invalidska penzija od oko 240 evra do skoro prosečne penzije.
XS
SM
MD
LG