Dostupni linkovi

Obama odlikovao Olbrajtovu, Dilana, Peresa


Predsednik SAD Barak Obama odlikovao je najvišim američkim odlikovanjem, Medaljom za slobodu, nekadašnju državnu sekretarku Medlin Olbrajt, izraelskog predsednika Šimona Peresa, muzičara Boba Dilana i još deset osoba za doprinos koji su dali nacionalnim interesima Amerike i razvijanju mira u svetu.

"Ovi izvanredni laureate dolazi iz različitih sfera života, imaju različite puteve kojima su išli, ali svi su oni dali trajan doprinos našoj naciji" , rekao je Obama na dodeli priznanja.

Nagrade su dobili i pisac Toni Morison, bivši sudija Vrhovnog suda Džon Pol Stivens, borac za ljudska prava koji je šezdesetih godina prošlog veka radio u američkom ministarstvu pravde Džon Dor, kao i naučnik Vilijam Fog, zaslužan za iskorenjivanje malih boginja.

Postuhumni dobitnik nagrade je i Gordon Hirabajaši koji se tokom Drugog svetskog rata borio protiv internacije američkih državljana japanskog porekla u sabirne logore.

Među nagrađenima je i nekadašnji trener ženskog koledž tima sa Univerziteta Tenesi, Pet Samit, koji je učinio dosta u borbi protiv alćajmerove bolesti.

Medalju za slobodu je ustanovio predsednik Hari Truman 1945. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su i Majka Tereza, Leh Valensa, Margaret Tačer, Ronald Regan i Toni Bler.
XS
SM
MD
LG