Dostupni linkovi

Pusić: RH pre 20 godina nepovratno stavljena na kartu sveta


Hrvatska je već bila međunarodno priznata na dan ulaska u članstvo Ujedinjenih nacija, ali je to bio dan kad je nepovratno stavljena na kartu sveta i zato je posebno važan, rekla je u utorak u Zagrebu hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić na prijemu povodom 20. godišnjice ulaska ove zemlje u UN.

Ministarka Pusić rekla je da je tokom današnjeg dana Hrvatska mnogo toga doznala od gostiju koji su uveličali godišnjicu ulaska u članstvo UN-a, od toga kakva je bila, kakva je mislila da je bila i šta su drugi mislili o njoj, kao i kako su je u tim trenucima gledali u UN.

"Hrvatska je mala zemlja i zato ne može biti za sve stvari svim ljudima, ali može biti aktivna u važnim stvarima, za koje želimo da postanu deo našeg identiteta", rekla je Vesna Pusić, napomenuvši da će zbog toga u multilateralnim organizacijama Hrvatska promovisati teme ljudskih prava i prava žena i devojčica, naročito pravo na obrazovanje i pravo na dostupnost zdravstvenih usluga.

Učesnicima se obratila i koordinatorka UN-a i stalna predstavnica UNDP Louise Vinton, a videoporukom iz Njujorka Hrvatskoj je na 20. godišnjici članstva čestitao glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
XS
SM
MD
LG