Dostupni linkovi

Cijene nafte niže zbog krize


Cijene sirove nafte pale su u utorak na londonskom tržištu jer produbljivanje krize u eurozoni smanjuje šanse za oporavak svjetske potražnje za gorivima, što je prevagnulo nad obnovljenim strahovanjem od prekida snabdijevanja s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 25 centi na 106,86 dolara, nakon što je u ponedjeljak nakratko dostigla 108,04 dolara. Na američkom je tržištu barel je poskupio 36 centi, na 91,22 dolra, prenosi SEEbiz.

»Tržište balansira između obnovljenih strahova u vezi sa geopolitičkim rizicima i prognozama slabljenja svjetske ekonomije pod utjecajem krize u eurozoni«, saopštio je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Zastoj pregovora o iranskim nuklearnim planovima podstakao je cijene nafte koje su u maju pale oko deset odsto pod uticajem dužničke krize u Evropi koja bi mogla dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

U prvom planu je ponovo strah od širenja krize u eurozoni. Španija je najavila da će upotrijebiti državne obveznice kako bi podstakla posrnulu banku Bankiju, tako da ulagači strahuju da će Madrid priskočiti u pomoć i drugim problematičnim zajmodavcima, i to upravo u periodu kada rastu troškovi zaduživanja države.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 105,01 dolara, što znači da je bila 42 centa skuplja nego u petak.
XS
SM
MD
LG