Dostupni linkovi

Lukšić ne zna ko je platio koncert Madone u Budvi 2008.


Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je danas da mu nije poznat način na koji je "Prva banka" platila nastup pop zvezde Madone u Budvi 2008. godine, i saopštio da
je to "dio poslovne" politike banke.

Mreža istraživačkih novinara Organizovani kriminal i korupcija (OCCRP), u tekstu koji danas objavljuje dio podgoričke štampe, ustanovila je da su nastup planetarno popularne pjevačice platili poreski obveznici Crne Gore, a da je "u pozadini događaja bila Prva banka" koju kontroliše porodica bivšeg premijera i lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Vlasti su tada tvrdile da se koncert ne finansira novcem poreskih obveznika.

Prva banka je, kako se navodi u istraživačkom tekstu, 4,3 miliona eura uplatila Madoninom agentu, a njoj je taj novac kasnije vraćen novcem koji su uplatili državno preduzeće "Budvanska rivijera" i vlada.

Lukšić je novinarima u Budvi rekao da mu je poznato da su uoči koncerta Nacionalna turisticka organizacija (NTO) i Turistička organizacije Budve (TO) predložili vladi da se za podršku koncerta, "jednom od najznačajnijih događaja tog ljeta", opredijeli pola miliona
eura.

"Ne raspolažem drugim informacijama u vezi sa plaćanjem, zbog čega o tome treba pitati druge", rekao je crnogorski premijer.
XS
SM
MD
LG