Dostupni linkovi

Oland:Francska će protjerti sirijsku ambasadoricu


Sirijska ambasadorica u Parizu Lamia Čakour bit će protjerana danas ili srijedu zbog masakra u Huli koji je izazvao smrt 108 osoba, među kojim 49-ero djece, izjavio je francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Ova odluka će biti službeno dostavljena ambasadorici danas ili sutra (srijeda)", izjavio je šef francuske države novinarima nakon razgovora s predsjednikom Benina Thomasom Bonijem Jajijem i dodao da će se grupa zemalja "prijatelja Sirije" sastati početkom jula u Parizu.

"Juče sam razgovarao s Dejvidom Kameronom, britanskim premijerom. Loren Fabius, ministar vanjskih poslova, razgovarao je s glavnim tajnikom UN-a i dogovorili smo se da izvršimo pritisak na Siriju", kazao je Oland.

"Lamia Čakour je ambasadorica pri UNESCO-u pa će to imati posljedice na brzinu provođenja ove odluke", dodao je francuski predsjednik.

Šef države je pojasnio da se ne radi o "jednostranoj odluci Francuske, nego o odluci usaglašenoj s partnerima".

"Razgovaramo takođe s Rusijom koja igra određenu ulogu, a ja ću razgovarati s predsjednikom Putinom u petak", kazao je on.

Predsjednik Oland će u petak imati radnu večeru sa svojim ruskim kolegom u Jelisejskoj palati.

Većina od 108 žrtava masakra u Huli su pogubljene, prema prvim rezultatima UN-ove istrage. Damask negira umiješanost svojih trupa.
XS
SM
MD
LG