Dostupni linkovi

Treće suđenje Šešelju za nepoštovanje suda 12.juna


Suđenje Vojislavu Šešelju po trećoj optužnici za nepoštovanje suda biće održano 12. juna ove godine, saopšteno je danas u Haškom tribunalu.

Šešelj će ujedno biti i jedini svjedok u ovom postupku. Ispitivaće ga njegov pravni savjetnik Dejan Mirović, a glavno ispitivanje treba da bude završeno za dva sata.

Predsjedniku Srpske radikalne strane (SRS) u Tribunalu se sudi zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i u Vojvodini, od 1991. do 1994. godine. Suđenje je okončano u martu ove godine i sada se očekuje donošenje presude.

Treći postupak za nepoštovanje suda pokrenut je zbog odbijanja optuženog da sa svog websajta ukloni povjerljive informacije, kršeći tako naloge sudskog vijeća.

Na websajtu su objavljenje četiri knjige čiji je autor Šešelj i šest povjerljivih podnesaka koje je od podnio u glavnom postupku i u dva prethodna suđenja za nepoštovanje suda. Ovim knjigama i podnescima, objavljenje su povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima koji su dali iskaze na glavnom suđenju.

Šešelj se u aprilu ove godine izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici za nepoštovanje suda.

Na kraju prvog suđenja za nepoštovanje suda, on je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog objavljivanja podataka o identitetu tri zaštićena svjedoka u jednoj od svojih knjiga. Na drugom suđenju, prvostepeno je osuđen na 18 mjeseci zatvora, zbog objelodanjivanja podataka o 11 zaštićenih svjedoka.
XS
SM
MD
LG