Dostupni linkovi

Više stotina Srba okupilo se u Zvečanu da čuvaju barikade


Više stotina Srba okupilo se danas oko 11.30 na barikadi u mjestu Rudare u opštini Zvečan nakon što su vozila Kfora krenula ka betonskoj barikadi iz pravca Leposavića, na šta su se oglasile sirene koje pozivaju građane da brane barikadu.

Prije okupljanja građana helikopteri Kfora intezivno su nadlijetali ovo područje, a Srbi su se okupili kako bi spriječili eventualno uklanjanje barikade koja se nalazi na jednom mostiću i koja je od ljetos betonirana.

Komandant Kfora Džozef Linč potom je razgovarao sa predsjednikom opštine Zvečan Dragišom Milovićem od koga je zatražio da se ukloni barikada.Milović mu je odgovorio da barikada ne može biti uklonjena prije nego što o tome odluče predstavnici Srba koji su i odlučili da blokade budu postavljene.

Milović je predložio američkom oficiru da se građani povuku i odblokiraju njegova vozila, a da se vojnici vrate ka Leposaviću. Kfor je pristao na to pa su građani počeli da se razilaze. Trenutna situacija u ovom dijelu Kosova je mirna.


Barikade na severu Kosova postavljene su krajem jula prošle godine kada su kosovski specijalci pokušali da zauzmu prijelaze Jarinje i Brnjak ka Srbiji.

Na barikadama je do sada bilo više sukoba mještana i Kfora, a najveći dio barikada uklonjen je krajem 2011. godine.
XS
SM
MD
LG