Dostupni linkovi

EU:Hrvatska se dobro priprema za članstvo


Države članice Evropske unije ocjenjuju da je Hrvatska na dobrom putu u pripremama za članstvo i da je postigla znatnu razinu usklađenosti s evropskom pravnom stečevinom te je pozivaju da iskoristi preostalo vrijeme do pristupanja kako bi u potpunosti bila spremna za članstvo, stoji u nacrtu zaključaka koje bi danas trebalo prihvatiti Vijeće za opšte poslove.

"Vijeće je temeljito proučilo izvještaj o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su pripreme Hrvatske za članstvo općenito na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s evropskom pravnom stečevinom", navodi se u zaključcima.

U tom smislu, Vijeće poziva Hrvatsku da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebno u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori", kaže se u nacrtu zaključaka, koji su pripremljeni na razini ambasadora zemalja članica (COREPER), a koje bi trebali prihvatiti ministri okupljeni u Vijeću za opšte poslove.

Vijeće za opće poslove čine ministri vanjskih poslova ili ministri za evropska pitanja zemalja članica. Na sastanku kao promatrač sudjeluje potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica.

U nacrtu zaključaka se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvještaju o monitoringu od 24. aprila uputila Hrvatskoj za navedena područja.

Komisija je 24. aprila objavila prvi izvještaj o monitoringu za tri najteža poglavlja evropske pravne stečevine - Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje.

Komisija je u tom izvještaju imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

O tome će se razgovarati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati 6. juna u Briselu.
XS
SM
MD
LG