Dostupni linkovi

Raste broj žrtva u Italiji


Najmanje osam osoba poginulo je u zemljotresu snage 5,8 stepeni Rihterove skale koji je danas pogodio sjeveroistok Italije, javili su italijanski mediji.Prema izvorima agencije Ansa, dvije osobe poginule su mjestu San Feliće sul Panaro, a jedna u obližnjoj Mirandoli.

Televizija RAI ranije je javila da spasioci u Mirandoli tragaju za četvoricom radnika zatrpanih u ruševinama jednog skladišta.Škole, prodavnice i poslovne zgrade u više gradova evakuisane su iz predostrožnosti.

Epicentar potresa bio je nedaleko od Modene, u oblasti Emilija Romanja, koju je prije deset dana pogodio zemljotres u kojem je sedam ljudi poginulo, a hiljade su ostale bez doma.

Novi zemljotres osjetio se na cijelom području centralne i sjeverne Italije, od Bolcana, kod granice sa Austrijom, preko Milana i Bolonje, do Toskane, Firence i Pize, prenose svjetske agencije.

Američki Geološki institut je saopštio da je potres bio jačine šest stepeni po Rihteru i osjetio se u sjeveroistočnim oblastima od grada Parme, javila je agencija Rojters.

Potres identične jačine pogodio je prije samo sedam dana sjeveroistočne djelove Italije - region Bolonje, Modene i Ferare, i tada je sedam osoba poginulo.

Zemljotres se osjetio i u Sloveniji i na području te države imao je magnitudu ispod četiri stepena Rihterove skale.

Kako je objavila slovenačka Kancelarija za seizmologiju, epicentar potresa bio je 300 kilometara jugozapadno od Ljubljane, nedaleko od italijanskog grada Modene.

Zemljotres u Sloveniji nije prouzorokovao nikakvu štetu, a osjetili su ga samo stanari viših spratova stambenih zgrada.

Prethodni razoran zemljotres, jačine 6,3 stepeni Rihtera, zabilježen u Italiji dogodio se u martu 2009. u gradu Akvila, kada je poginulo 308 ljudi.
XS
SM
MD
LG