Dostupni linkovi

Špindeleger: Srbiji ne treba savet iz inostranstva kako da formira vladu


Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da mu nije poznato da bilo koji predstavnik zemlje Zapada ili EU zagovara neku određenu koaliciju u Srbiji.

"Srbiji ne treba savet iz inostranstva o tome kako da formira vladu", rekao je za današnji "Blic" Špindeleger, na opasku da lider SPS Ivica Dačić tvrdi da neke zapadne zemlje pritiskaju SNS i DS da naprave "veliku koaliciju".

Špindeleger ističe da se u poziciji Srbije ništa nije promenilo posle izbora i da se očekuje da Beograd znatno popravi odnose sa Prištinom i da nastavi reforme.

Šef austrijske diplomatije kaže da bi voleo da vidi vladu koja će nastaviti putem reformi, evropskih integracija i regionalne saradnje.

On je dodao da je na parlamentarnim izborima u Srbiji narod pretežno glasao za partije koje su se deklarisale da su posvećene evropskom putu.

"Isto je i s izborima za predsednika, gde su oba kandidata u drugom krugu govorila u prilog evropskih integracija.", rekao je Špindeleger.

On veruje da je "politički proces na Balkanu, uz pomoć političara kao što su bivši predsednik Tadić, ušao u fazu saradnje umesto sukoba godinama unazad" i da "nema povratka na prošlo vreme".

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Austrije ocenjuje da izbori u Srbiji neće izazvati promenu u poziciji Austrije.

"Naše je stanovište jasno - želimo da obe strane, i Beograd i Priština, vode iskren dijalog koji će rezultirati održivim, mirnim odnosima. To je od najvećeg značaja, i to ne za EU, nego za ljude koji tamo žive", zaključio je on.
XS
SM
MD
LG