Dostupni linkovi

U Zagrebu počinje jubilarni 40. Animafest


Svečanim otvorenjem na kojemu će se dodijeliti nagrade Vijeća Animafesta i prikazati prigodni program filmova dobitnika Grand prixa te radova mladih autora i majstora animacije danas počinje jubilarno, 40. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Osim najnovijim filmovima iz cijeloga svijeta, ovogodišnje kratkometražno izdanje, bit će posvećeno autorima koji su obilježili povijest festivala. Do 3. lipnja u kinima "Europa", "Tuškanac" i "Cineplexx Centar Kaptol" prikazat će se ukupno 400-tinjak filmova.

Tijekom četrdeset proteklih godina Animafest je održao odanost autorskom filmu što je vidljivo i u natjecateljskom programu ovogodišnjeg izdanja, na kojemu će se majstori animacije ravnopravno boriti za nagrade s mladim snagama kojima su uzor, rečeno je na konferenciji za novinare.

U strogu selekciju Velikog natjecanja od 824 filma izabrana su 32 filma. Ostali programi dat će širi uvid u ono što se događa na svjetskoj sceni animiranog filma i podsjetiti na ponajbolje radove iz prijašnjih godina. Tu su i natjecanja studentskih filmova, namjenskih i filmova za djecu, a osim u konkurencijama novija animirana produkcija predstavit će se u Velikoj i studentskoj panorami te Hrvatskoj panorami.

Jubilarno izdanje obilježit će i programski vremeplov "Grand Prix 19722012" sa svim do dosadašnjim dobitnicima Velike nagrade. U edukacijske svrhe objavit će se i kompilacijski DVD s tim filmovima.

Programi "Majstori animacije" prikazuju suvremenu produkciju, nove autore i danas već animacijske klasike.
Najavljen je novi program Animafesta, "3x3" koji prikazuje kraće retrospektive autora koji rade dugo i imaju kvalitetne filmove, no nemaju još dovoljan broj naslova za samostalnu retrospektivu, te posebni program "Čudno voće animacije" posvećen novom trendu filmova 'montipajtonovskog' i crnog humora.

Kao jedan od vizualno najzanimljivijih, najavjen je program glazbenih spotova "Kino za uši", novu talijansku kinematografiju koja doživljava svoj procvat te 'nostalgičarski' program za vršnjake festivala s TV serijalima "Balthazar", "La Linea", "Lolek i Bolek", "Gusztav" i "Krtek".

Iz bogatog programa "Animafsta" ističe se ospežna sekcija filmova za djecu, a održavat će se i radionice, promocije knjiga, izložbe, razgovori s autorima, performansi.
XS
SM
MD
LG