Dostupni linkovi

Srbija: Najviše školarine za studente u regiji


Loši uslovi studiranja, polovično uvedena Bolonjska deklaracija i problemi prilikom zapošljavana problemi su koji muče sve studente u regionu.

U Srbiji, gde je prosečna zarada nešto veća od 350 evra, studenti arhitekture plaćaju školarinu od 2.400 evra, što odgovara visini od šest prosečnih plata, pišu mediji u Srbiji.

Iako sve države u regionu imaju znatno više prosečne zarade, građani Hrvatske u proseku zarađuju oko 700 evra, Crnogorci 500, a Bosanci nešto više od 400 evra, cena godine studija često je niža nego u Srbiji.

Finansiranje studija u Zagrebu i Sarajevu ne svodi se na to da roditelji daju novac umesto države.

Visina školarine zavisi od prethodnog uspeha, pa je najboljih deset odsto u potpunosti oslobađeno plaćanja školarine, sledećih 40 odsto plaća od nula do punog iznosa, a ostatak plaća pun iznos. Sa druge strane, slično kao i u Srbiji, studenti su u istraživanjima uglavnom žale da ne dobijaju dovoljno za novac koji daju, da ima fakulteta gde stvari dobro funkcionišu, ali da ima i onoga dobro poznatog i kod nas - različiti kriterijumi kod ispitivanja, neujednačenost gradiva...

Školarina za samofinansirajuće studente u RS nije menjana pet godina i na većini fakulteta iznosi 220 evra. U Sarajevu svi redovni studenti plaćaju participaciju u visini od 50 evra, a školarine su od 400 evra na fakultetima društvenih nauka do 1.500 evra na Medicinskom fakultetu. Sarajevski mediji pišu da ima dosta problema sa akreditacijom fakulteta te se mnogo gubi na kvalitetu nastave.

Prosečna školarina na Univerzitetu Crne Gore je 500 evra.
XS
SM
MD
LG