Dostupni linkovi

Bukurešt: Izjave predsednika parlamenta Mađarske neprihvatljive



Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je danas da je "neprihvatljiva" izjava predsednika mađarskog parlamenta Lasla Kovera, da je stav rumunske vlade u vezi sa slučajem mađarskog pisca Jožefa Njiroa "necivilizovan" i "histeričan".

Ponta je ocenio da izjava Kovera u kojoj je stav rumunske vlade nazvao "necivilizovanim, neprijateljskim i varvarskim", kao i "paranoičnim, histeričnim i komičnim" ne doprinosi dobrosusedskim odnosima dve zemlje.

Mađarska građanska partija (PCM) i mađarski parlament nameravali su da organizuju u Transilvaniji, na rumunskoj teritoriji, ponovno sahranjivanje urne sa pepelom mađarskog pisca Njiro Jožefa (Nyiro Jozsef) koji je umro u Madridu 1953, ali rumunske vlasti nisu to dozvolile.

Vlasti iz Bukurešta pisca smatraju "antirumunom, antisemitom i profašistom", zbog čega je i bio primoran da napusti Mađarsku posle pobede antifašističke koalicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije je prethodno upozorilo predstavnike ambasade Mađarske u Rumuniji da donošenje urne mađarskog pisca Bukurešt ne prihvata, zbog njegove prošlosti.

Predstavnici PCM kao i predsednik mađarskog parlamenta insistirali su da se svečanost održi i naglašavali da se radi o značajnom piscu, ali rumunske vlasti to nisu uvažile i konačno je juče održano samo bogosluženje.
XS
SM
MD
LG