Dostupni linkovi

Nikolić-Tadić: Zajednički u rešavanju važnih pitanja



Novoizabrani i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Boris Tadić najavili su danas da će zajedno raditi na rešavanju svih važnih pitanja od Kosova, evropskih integracija do ekonomije.

Nikolić i Tadić su u izjavi novinarima u Predsedništvu Srbije istakli da je uslov za rešavanje tih pitanja što skorije formiranje Vlade Srbije, a Nikolić je istakao "da neće oklevati da mandat poveri onome ko obezbedi većinu od 126 poslanika u Skupštini".

Tadić je po završetku izjave pred kamerama pružio ruku Nikoliću i predložio poziranje za zajedničku fotografiju ispred zastave Srbije, a zatim su obojica otišli i odbili da odgovaraju na pitanja novinara.

Nikolić i Tadić, koji su se do pre 10 dana u kampanji međusobno teško optuživali za kriminal i uništavanje Srbije, danas su demonstrirali "dobre odnose" tako što je Tadić najavio da će mu "biti veliko zadovoljstvo" da prisustvuje inauguraciji Nikolića, koji
je uzvratio da bi reč "bivši predsednik trebalo izbrisati iz zakona, jer je teška".

"Predsednik Tadić i ja smo razgovarali o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i mislim da je ovo bila prva iole demokratska primopredaja vlasti, jer predsednika Tadića nije zamenio predsednik neke druge političke stranke i zato naša saradnja može da bude mnogo bolja nego do sada. Složili smo se da imamo jedinstveni cilj - da Srbija napreduje i da u saradnji ostvarimo ciljeve koje su nam dali
građani tako što su nam dali skoro isti broj glasova na predsedničkim izborima. Očekujem da se ovakva saradnja nastavi", rekao je Nikolić.

Nikolić je izrazio zahvalnost Tadiću jer će njih dvojica sarađivati "potpuno otvoreno" i jer je Tadić svestan da nema previše vremena i da Vlada mora da bude brzo konstituisana.

Nikolić je naveo da se sa Tadićem dogovorio da "intenziviraju razgovore" o postizanju konsenzusa za Kosovo, jer to nije pitanje ni za predsednika država niti za predsednika Vlade, nego za sve građane.

"Ovo je bio razgovor ne samo o prenosu nadležnosti, nego i o tome kako bi u budućnosti trebalo da funkcionišu institucije Srbije. Zavisno od toga ko će formirati Vladu i ko će btii premijer, biće neophodna sinergija na svim nivoima vlasti i koordinacija oko svih važnih pitanja - očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, spoljne
politike i ekonomske politike u skladu sa zakonskim nadležnostima", rekao je Tadić.

On je naveo da će inauguracijom Nikolića i njegovim prisustvom na tom događaju Srbija dokazati da je demokratska zemlja u kojoj "institucije funkcionišu uz apsolutno poštovanje".

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić juče je prihvatio da bude mandatar za sastavljenje nove Vlade Srbije.
XS
SM
MD
LG