Dostupni linkovi

Mediji: Gabrijele izvršilac, kardinal organizator akcijeJedan kardinal je među organizatorima akcije koja je rezultirala krađom poverljivih
dokumenata iz Vatikana, a sobar pape Benedikta XVI, Paolo Gabrijele, samo je izvršitelj, pišu danas italijanski mediji.

Vatikanska policija uhapsila je 25. maja Paola Gabrijelea, a u njegovom stanu pronađena su poverljiva dokumenta, mesec dana pošto je formirana komisija kako bi se rasvetlilo ko stoji iza krađe dokumanata iz Vatikana i ko ih je dostavljao medijima.

Pre osam dana u Italiji je objavljena knjiga sa velikim brojem poverljivih dokumenata, koja između ostalog otkrivaju finansijsku situaciju Vatikana, ali i detalje vezane za razne skandale, među kojima su i oni vezani za pedofiliju u okviru Svete stolice.

Jedan predstavnik Vatikana, koji nije želeo da mu se objavi ime, za italijanski dnevni list La Republika je ocenio da je cilj krađe dokumenata razotkrivanje korupcije u Rimiokatoličkoj crkvi.

"Mozak akcije su kardinali... a onda su tu sekretari i sitne ribe", kaže on, i dodaje da ima onih koji su protvnici vatikanskog državnog sekretara, kardinala Tarcisija Bertonea, i oni koji misle da je Benedikt XVI preslab da bi bio na čelu Rimokatoličke crkve.
XS
SM
MD
LG