Dostupni linkovi

Jovanović: Od Tadića očekujem da prekine agoniju


Lider Liberalno demokratske partije (LDP) i koalicije "Preokret" Čedomir Jovanović izjavio je da od lidera demokrata Borisa Tadića očekuje da "prekine agoniju i pred društvo izađe s planom" jer je Srbija u teškoj krizi i reforme su jedini način da zemlja preživi.

Jovanović je u intervjuu za dananju "Politiku" ocijenio da je Srbija u veoma teškoj krizi koja nije samo politička, već i ekonomska i dodao da Srbija, bez obzira da li je na njenom čelu Tadić ili Tomislav Nikolić, neće opstati ako se nastavi po starom.

"Demokratska stranka sama treba da izabere kandidata za premijera i u taj izbor niko nema pravo da se meša, ali ni obavezu da pristaje na poziciju taoca. Tadić je žrtva svoje stranke i politike koju je sam takvom napravio. Međutim, i pored svih slabosti, on je, ipak, jedina ozbiljna ličnost koja ima političku težinu u DS... Zato i dalje očekujem od njega da prekine agoniju i izađe pred društvo sa planom", rekao je Jovanović.

Upitan pod kojim uslovima bi LDP učestvovao u vVladi, Jovanović je ukazao da je Srbiji sada najpotrebnija politička konsolidacija i da LDP zato insistitra na što efikasnijem planu i preciznom spisku reformi i rokovima koje treba ispuniti.

"To je jedini politički projekat u kome LDP može da učestvuje", rekao je Jovanović i dodao da stranka na čijem je čelu ne može da bude deo neke većine samo da bi Vlada bila napravljena.

Prema njegovim riječima, slijedeća Vlada može da se razlikuje od prethodne samo u dva različita scenarija - ako u nju uđe ili Srpska napredna stranka ili LDP što bi, kako je ocijenio, za Srbiju bila bolja opcija.

"Bitno nam je i šta će ta Vlada raditi", kazao je on i dodao da će LDP, što se izabranog predsjednika Tomislava Nikolića tiče, sarađivati s njim poštujući funkciju koju obavlja.
XS
SM
MD
LG