Dostupni linkovi

Osam godina od ubistva Duška Jovanovića


Danas se navršilo osam godina od ubistva osnivača, suvlasnika, direktora i glavnog urednika podgorickog lista "Dan" Duška Jovanovića, a da još nije sasvim rasvijetljeno njegovo ubistvo.

Za ubistvo Jovanovića, kao saučesnik, ranije je na 30 godina zatvora osuđen Podgoričanin Damir Mandić. On je prvobitno bio oslobođjen odlukom Višeg suda u Podgorici, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo tu oslobađajuću presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka.

Zatim se sam Mandić žalio Apelacionom sudu, pa je kazna od 30 godina smanjena na 19 godina zatvora. Prema ranijim izjavama advokata i predstavnika porodice Jovanović, u ubistvu je učestvovalo više osoba, a državni organi se nisu adekvatno angažovali da rasvijetle taj zločin.

Ubistvo Jovanovića se, u domaćim ocjenama i inostranim izvještajima, najčešće navodi kao glavni dokaz da u Crnoj Gori nema medijskih sloboda.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine oko ponoći, tek što je izašao iz prostorija lista "Dan". Ubistvo je, prema presudi Višeg suda u Podgorici, izvedeno s umišljajem, nakon duže pripreme.

List "Dan" objavio je danas ocjene opozicionih političara i predstavnika nevladinog sektora, u kojima se tvrdi da je ubistvo Jovanovića političke prirode i da je on bio žrtva "sprege vlasti sa organizovanim kriminalom".
XS
SM
MD
LG