Dostupni linkovi

U ponedjeljak sastanak Nikolića i Tadića i stranački razgovori


Novoizbrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sutra će s liderom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem razgovarati o novoj vladi.

Nikolić će se sutra sastati i s predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović kako bi bio postignut dogovor o zakazivanju sjednice parlamenta na kojoj bi položio zakletvu, čime će početi njegov petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Srbije.

Sutra poslije podne Tadić će se sastati i s liderima koalicije SPS-PUPS-JS Ivicom Dačićem, Jovanom Krkobabićm i Draganom Markovićem.

Kako je ranije najavljeno, vršilac dužnosti predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane s liderom SPS Ivicom Dačićem.

U petak je Predsjedništvo DS-a odlučlilo da razgovore o programu i politici nove vlade nastavi s dosadašnjim koalicionim partnerima iz koalicije SPS-PUPS-JS, a za danas je zakazan novi sastanak Predsjedništva, kao i Glavni odbor SPS-a.

Jedna od prvih dužnosti novog predsjednika Srbije biće predlaganje mandatara za sastav nove vlade.

Po Ustavu, kandidata za predsjednika vlade parlamentu predlaže predsjednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Po Zakonu o predsjedniku Republike, predsjednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbijedi izbor vlade u Skupštini.
XS
SM
MD
LG