Dostupni linkovi

U Kalesiji pronađena Njemica koja je bila rob osam godina


Policija u Bosni i Hercegovini je uhapsila bračni par Milenka (52) i Slavojku Marinković (45) iz sela Gojčin kod Kalesije, zbog sumnje da su osam godina ilegalno držali zatočenu jednu mladu njemačku državljanku.

Kako javljaju mediji u BiH, Njemica je u tom selu bila zatočena više od osam godina, a danas ima 19 godina.

Portparol tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović rekao je da su se Marinkovići prema djevojci ponašali nehumano, nisu joj dozvoljavali kontakte sa ljudima i pohađanje škole i tjerali su je da radi teške poljoprivredne radove.

Djevojka je fizički zlostavljana, a kalesijska policija je o ovom slučaju saznala 17. maja kada ih je o tome obavijestio komšija Sead Makalić, koji je rekao da je godinama prijavljivao policiji da porodica Markinković u ropstvu drži djevojčicu.

"Doslovno su je tjerali da bude rob. Seksualno su se iživljavali nad njom. Dovodili su mnoge muškarce da je seksualno zlostavljaju. Vrelim nožem joj rezali rane po licu, što se golim okom vidi na djevojčici. Nikada joj nisu dali da spava u kući. Mala Bedina, kako su je zvali, spavala je sa svinjama i psima", rekao je Makalić medijima.

On je dodao da je policija više puta izlazila na teren nakon njegovih prijava proteklih godina, ali su je dobro skrivenu u podrumu svoje kuće Markovići čuvali od očiju javnosti. Nedavno je Sead Makaić uspio da uslika djevojku i fotografiju kao dokaz odnio u policiju, koja je odmah uhapsila bračni par Marinković.

Djevojka je pronađena u veoma teškom psihičkom i fizičkom zdravstvenom stanju. Opštinski sud u Kalesiji je odredio jednomjesečni pritvor supružnicima Marinković zbog sumnje za protivpravno lišavanje lobode.
XS
SM
MD
LG