Dostupni linkovi

Lideri evropske četvorke 22. juna o krizi u evrozoni


Lideri Francuske, Njemačke, Španije i Italije sastaće se 22. juna u Rimu radi razgovora o krizi u evrozoni, piše francuski dnevnik "Figaro", pozivajući se na izvore iz italijanske vlade.

Italijanski premijer Mario Monti sugerisao je sastanak treba da bude održan sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i španskim premijerom Marijanom Rahojem ali je bilo veoma teško odrediti datum.

Merkelova je bila za sastanak za koji Monti smatra da bi trebao biti održan kako bi se razjasnila pitanja prije samita EU 28. i 29. juna.

"Četvorostrani sastanak o Evropi trebao bi biti održan 22. juna, nakon izbora u Grčkoj i Francuskoj", piše "Figaro".

U Grčkoj se 17. juna održavaju ponovljeni opšti izbori za koje mnogi strahuju da bi mogli dovesti do odustajanja vlade od međunarodnog programa finansijske pomoći i izlaska Grčke iz evrozone.

U Francuskoj se na isti dan održavaju parlamentarni izbori i novi predsjednik iz redova socijalista se nada da će obezbijediti većinu.

Zvaničnik iz kancelarije italijanskog premijera nije mogao da potvrdi datum održavanja četvorostranog sastanka ali je izrazio uvjerenje da će biti nakon 17. juna.
XS
SM
MD
LG