Dostupni linkovi

Potvrđeno hapšenje papinog batlera zbog povjerljivih dokumenata


Vatikan je danas potvrdio da je uhapšen batler pape Benedikta XVI. Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je danas da je Paolo Gabrijele uhapšen u svojoj kući unutar Vatikana i da su kod njega pronađeni povjerljivi dokumenti.

Od početka godine Vatikan potresa skandalozno curenje povjerljivih dokumenata u italijanske medije, uključujući pisma lične prirode upućena papi.

Papin batler obavlja poslove u Benediktovim prostorijama za stanovanje, poslužuje ga za stolom, uručuje poklone gostujućim delegacijama i vozi se na prednjem sjedištu papamobila.

Italijanski mediji prenijeli su da je policija pronašla povjerljive dokumente u batlerovom stanu. U nekim od dokumenata koji su procurili ukazuje se na korupciju, loše upravljanje i neslaganja unutar uprave Vatikanske banke. Predsjednik Vatikanske banke Atore Goti Tedeši smijenjen je juče odlukom upravnog odbora.

Papa, za kojeg je rečeno da je šokiran i tužan zbog ovih događaja, naredio je provođenje nekoliko istraga, uključujući aktivnosti vatikanske policije i kardinalske komisije.

Neka od pisama koja su dospjela u medije otkrivaju da je jedan nadbiskup premješten u Vašington nakon što je ukazao na mrežu korupcije i kronizma kao i memorandum u kojem se negativno govori o mnogim kardinalima.
XS
SM
MD
LG