Dostupni linkovi

Egipat: U drugom krugu kandidat 'Muslimanskog bratstva' i bivši premijer


U drugom krugu predsjedničkih izbora u Egiptu učestvovaće kandidat iz političkog pokreta "Muslimanskog bratstva“ Muhamed Mursi i nekadašnji premijer Ahmed Šefik - javili su danas egipatski državni mediji.

Mursi ima blagu prednost ispred Šefika sa 25,3 odsto naprema 24,9 odsto.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Egiptu biće održan 16. I 17. juna. Glasanje u prvom krugu prvih demoktatskih izbora u Egiptu održani su 23. i 24. maja.

Zvanični rezultati izbora biće objavljeni 29. maja, ali državni mediji su prenijeli izvještaje sa glasačkih mjesta širom zemlje i potvrdili su da su dva kandidata dobila najviše glasova.

Građani Egipta podijeljeni su na one koji su odlučni da ne dozvole da predsjednička funkcija pripadne osobi iz perioda režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i onih koji strahuju od monopola islamista u državnim institucijama.

Ovi izbori su ključan korak u tranziciju države u demokratiju, a odvijaju se pod nadzorom vojske, koja je obećala da će predati vlast novom predsjedniku do 1. jula.

Hrišćani i sekularni liberali strahuju za svoje slobode i sudbinu egipatske turističke industrije, koji će pretrpjeti štetu ako se Muslimansko bratstvo, što su najavili, založi za usvajanje islamskih zakona.
XS
SM
MD
LG