Dostupni linkovi

Teheran povećao proizvodnju uranijuma


Iran je u značajnoj mjeri pojačao proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma i, ukoliko bi se radilo na daljoj preradi, ukupna proizvodnja iz proteklih pet godina bila bi dovoljna za najmanje pet nuklearnih naoružanja, saopštila je američka istraživačka organizacija "Institut za nauku i međunarodnu bezbjednost" (ISIS).

ISIS, koji pažljivo prati iranski nuklearni program, izvršio je analizu na osnovu podataka iz posljednjeg kvartalnog izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je objavljen juče.

IAEA u izvještaju navodi da je Iran nastavio sa radom na obogaćenju uranijuma, protiveći se tako rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN koje pozivaju Teheran da suspenduje te aktivnosti.

IAEA ističe da je Iran od početka radova 2007. godine proizveo skoro 6,2 tone obogaćenog uranijuma do nivoa 3,5 odsto.

To je skoro za 750 kilograma više nego koliko je navedeno u posljednjem izvještaju IAEA objavljenom u februaru, dok ISIS ističe da je iranska mjesečna proizvodna povećana za trećinu.

Napredak u iranskim nuklearnim aktivnostima pažljivo nadgledaju Zapad i Izrael kako bi mogli da utvrde koliko bi moglo da bude potrebno Teheranu da proizvede atomsku bombu, ukoliko bi donio sličnu odluku. Iran negira da planira da proizvede atomsko naoružanje i ističe da je nuklearni program u potpunosti namjenjen u mirnodopske svrhe.
XS
SM
MD
LG