Dostupni linkovi

Jemen: Bombaš samoubica ubio 12 ljudi


Bombaš samoubica aktivirao je danas eksploziv u školi na sjeveru Jemena, gdje su se sastali pripadnici šiitske pobunjeničke grupe, i ubio 12 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Lokalni zvaničnik izjavio je da je nekoliko ljudi ranjeno u napadu. Provincija Al DŽavf, u kojoj se dogodio napad, graniči se sa Saudijskom Arabijom.

Zapadne zemlje i države iz regiona Persijskog zaliva napeto prate razvoj situacije u Jemenu, zbog jačanja militanata povezanih sa Al kaidom, koji koriste političku nestabilnost za utvrđivanje i širenje svog uticaja.

Vašington pokušava da se suprotstavi prijetnji produbljivanjem angažovanja u Jemenu i koristi bespilotne letjelice za napade na osumnjičene militante, dok istovremeno obučava jemensku vojsku.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za današnji napad. Sunitski muslimanski militanti povezani sa Al kaidom smatraju da su šiitski muslimani jeretici.

Američke diplomate u Jemenu tvrde da se u zemlji osjeća sve veći uticaj šiitskog Irana i da bi to miješanje moglo da dodatno destabilizuje zemlju. Zvanični Teheran demantuje ove tvrdnje.
XS
SM
MD
LG