Dostupni linkovi

Nikolić apeluje da se vlada što pre formiraNovoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da planira da položi zakletvu pred novim parlamentom jer, kako je rekao, stari saziv parlamenta praktično
više i ne postoji.

"Ja očekujem da Slavica Đukić-Dejanović zakaže konstitutivnu sednicu, pretpostavljam da ćemo se o tome dogovoriti u ponedeljak i mislim da to možze da bude iduće nedelje i da odmah tog dana ili sutradan ja položim zakletvu", rekao je Nikolić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, koji će biti emitovan večeras.

On je, kako se navodi na sajtu RTS-a, apelovao na političare da se uozbilje i da se što pre formira vlada jer je, kako navodi, očigledno da Srbiju čekuju teški finansijski problemi koje bez međunarodne pomoći neće moći da reši.

"Ja ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade", kazao je Nikolić.

On je dodao ne misli da će se bilo ko od stranaka usuditi da odugovlači formiranje do poslednjeg roka, u septembru, jer su svi svesni koliko to teško može da bude za Srbiju.

"Moramo da dobijemo jednu čvrstu, odlučnu, reformsku vladu koja će da se upusti u borbu sa mnogim nedaćama koje će da nasledi od prethodne vlade", rekao je Nikolić i dodao da će kako god i koja god vlada da se formira, on sa njom sarađivati i razvijati demokratiju.

"Moj zadatak će biti da Srbija bude demokratska država, pokazaću to svojim primerom, mislim da sam juče napravio prvi korak ka tome" (ostavka na mesto predsednika Srpske napredne stranke), rekao je Nikolić.

On je kazao da ne želi da bude čovek koji pregovara o Kosovu, nego onaj ko predstavlja složnu Srbiju u tim pregovorima.

Govoreći o Evropskoj uniji, Nikolić je rekao da od EU mnogo toga zavisi, da Srbija treba da bude u Uniji i da on to želi. "Nama je saradnja sa EU uređivanje zemlje, i Ustavom smo obavezani na evropske vrednosti, jer to je mogućnost za Srbiju".

Za emocije koje je juče pokazao na Glavnom odboru stranke, Nikolić je rekao da je sebi prvi put dozvolio da ne bude političar, nego običan čovek, kakav jeste.

"Onaj ko vodi Srbiju ne bi trebalo preterano da ispoljava svoje emocije, zato što mora uvek da bude čvrst i odlučan", kazao je Nikolić.
XS
SM
MD
LG