Dostupni linkovi

Josipović o Nikolićevoj izjavi da je Vukovar “srpski grad”



Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je kazao povodom izjave novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je "Vukovar srpski grad", da ako to znači povratak na neke ideje iz 90-ih, to neće moći da se ostvari.

"Hrvatska je zemlja u kojoj je svaki grad takav da u njemu mogu živeti i Hrvati i Srbi, Mađari, Talijani i svi naši građani ravnopravno i pod jednakim uslovima", rekao je hrvatski predsednik.

"Ako izjava gospodina Nikolića znači povratak na neke ideje iz 90-ih, mislim da ovde u ime svih nas u Hrvatskoj mogu reći - tih ideja neće biti i neće moći da se sprovedu", ocenio je Josipović i dodao da će Hrvatska, kao što je znala odbraniti svoj suverenitet, znati da ga brani i danas.

On je istakao da će Hrvatska i dalje voditi politiku "prvo u kući" nacionalne ravnopravnosti svih svojih građana, pa i aktivnu miroljubivu politiku prema svim susedima.

"Isto očekujemo i od svih naših suseda", rekao je Josipović i dodao da ta Nikolićeva izjava sasvim sigurno tome ne ide u prilog.

Na pitanje kakvu saradnju očekuje sa Srbijom, Josipović je odgovorio da to vidi kao nešto što se mora razvijati, ali mora se sarađivati s onim ko je u stanju primiti pruženu ruku.

"Prema tome, od politike koju će voditi gospodin Nikolić zavisi da li će biti saradnje", rekao je Josipović, dodajući da se nada i veruje da će Nikolić revidirati svoj stav.

Josipović je istakao da je to stvar Nikolićeve politike i da će morati da odabere pravi način “da sve nas uveri da nije zagovornik politike 90-ih godina”.

Na novinarsko pitanje da li će tražiti zvaničnu reakciju, odgovorio je da je i "ova izjava dovoljna reakcija, i to vrlo jasna".

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u opsežnom razgovoru za nemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske te da se Hrvati nemaju šta vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Nikolic je s novinarom nemačkog lista razgovarao uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.
XS
SM
MD
LG