Dostupni linkovi

Bler u ponedeljak svedoči u slučaju Mardok



Bivši britanski premijer Toni Bler svedočiće u ponedeljak pred komisijom Levanson koja istražuje povezanost medija i vlasti u okviru afere prisluškivanja u čijem je središtu tabloid News of the World (Njuz of d vorld).

Bler, koji je bio premijer Velike Britanije između 1997. i 2007. godine, imao je prijateljske odnose sa medijskim magnatom, Rupertom Mardokom, čija je kompanija Njuz korp (News Corp) bila vlasnik tabloida News of the World (Njuz of d vorld).

Kako navodi agencija Frans pres, Bler je bio i kum jednog deteta Ruperta Mardoka.

Komisiju Levenson je formirala vlada kada je britanska javnost saznala da su novinari sada ugašenog tabloida Njuz of d vorld hakovali govornu poštu ne samo javnih ličnosti već i ubijene 13-ogodišnje devojčice Mili Dauler.

Posebna komisija zadužena je da ispita skandal o telefonskim prisluškivanjima u bivšim tabloidima Mardokove medijske grupe i da se pozabavi novinarskom praksom, posebno vezama sa vlašću.

Elektronska pošta Džemjsa Mardoka pokazala je da su postojali kontakti između Mardokove grupe i savetnika britanskog ministra kulture Džeremija Hanta.

Džejms Mardok je rekao da je kratko razgovarao i sa Dejvidom Kameronom o tom projektu, uoči jedne večere 23. decembra 2010.

Njuz korp (News Corp) je i dalje vlasnik listova San (Sun), Tajms i Sandej tajms (Times i Sunday Times), i ima udeo od 39 odsto u satelitskoj televiziji Bi-skaj-bi (BskyB).
XS
SM
MD
LG