Dostupni linkovi

Oštra reakcija u C. Gori na izveštaj Stejt departmentaDirektor crnogorskog Za voda za zbrinjavanje izbeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori Željko Šofranac oštro je danas reagovao na ocenu američkog Stejt Departmenta da je jedan od najvećih problema "loš tretman izbeglica i ostalih raseljenih lica iz ratnog perioda 1990-tih godina".

Takvu ocenu sadrži godišnji izveštaj za 2011. godinu o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji je u četvrtak predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton, a koji danas prenosi podgorička štampa.

"Prema odnosu prema izbeglicama i raseljenicima Crna Gora je ubedljivo najbolja na Balkanu", rekao je Šofranac agenciji Beta. On je kazao da se to konstatuje "u svim izveštajima, pa i u najnovijem izveštaju Evropske komisije o procesu evrospkih integracija", koji je pripremljen uz preporuku da se Crnoj Gori odobri početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Šofranac je rekao da ocene američkog Stejt Departmenta "apsolutno ne odgovaraju stvarnosti", kao i da su neke druge američke institucije ranije, vise puta, pozitivno ocenile odnos Crne Gore prema izbeglicama i raseljenim osobama.

"Mi sa raseljenicima idemo na Kosovo da bi tamo izvadili lična dokumenta, plaćamo im putne troškove, da bi ovde, u Crnoj Gori mogli da ostvare određena prava. To niko ne radi, o tome ne brine ni njihova domicilna država", rekao je Šofranac.

U godišinjem izveštaju američkog Stejt Departmenta se, pored ostaolog, navodi ocena da je korupcija "ozbiljan problem" u Crnoj Gori, kao i da je "nepotizam veoma rasprostranjen".
XS
SM
MD
LG