Dostupni linkovi

Bramerc: Istražiti mrežu jataka



Saradnja Srbije s Haškim sudom ispunjava očekivanja u potpunosti ali se očekuju rezultati u istrazi mreže Mladićevih pomagača, stoji u izveštaju Serža Bramerca.
Osim istrage Mladićevih jataka, Tužilaštvo tribunala očekuje od Srbije da otkrije pomagače Gorana Hadžića.

Haški tužilac je podsetio da je Srbija prihvatila da pruži Tužilaštvu "sveobuhvatnu informaciju koja bi trebalo da rasvetli kako su haški begunci, uključujući Mladića i Hadžića, tako dugo izbegavali pravdu".

"Tokom sastanka sa tužiocem MKTJ u Beogradu, koji je održan 22. maja 2012. srpski tužilac za ratne zločine obavezao se da preduzme iscrpnije istrage mreža pomagača u periodu koji dolazi. Srbija mora da intenzivira svoje napore da bi rešila ovo pitanje", navodi se u Bramercovom najnovijem izveštaju u koji je Tanjug imao uvid.

Haški tužilac je podsetio da je Srbija prihvatila da pruži Tužilaštvu "sveobuhvatnu informaciju koja bi trebalo da rasvetli kako su haški begunci, uključujući Mladića i Hadžića, tako dugo izbegavali pravdu" i "preuzela obavezu da istraži i procesuira pojedince koji su pomagali beguncima".

"Uprkos tim preuzetim obavezama, tokom perioda na koji se odnosi ovaj izveštaj, Tužilaštvo nije registrovalo vidljive rezultate i primilo je veoma malo informacija o tome", navodi Bramerc.

Kad je reč o pristupu dokumentima i arhivama, glavni tužilac Haškog tribunala smatra da "saradnja sa srpskim vlastima i dalje u potpunosti ispunjava očekivanja".

Tužilaštvo je do 14. maja uputilo 59 zahteva za pomoć po tom pitanju, a vlasti Srbije odgovorile su "brzo i adekvatno".

Takođe, kako se navodi, srpske vlasti su nastavile da adekvatno omogućavaju Tužilaštvu pristup svedocima, uključujući i njihovo pojavljivanje pred Tribunalom.
XS
SM
MD
LG