Dostupni linkovi

Oland u Avganistanu: Povlačenje trupa biće usklađeno sa saveznicima


Prevremeno povlačenje francuskih trupa obaviće se na "usklađen" način i u koordinaciji za saveznicima NATO u Avganistanu, izjavio je u petak francuski predsednik Fransoa Oland koji je jutros doputovao u iznenadnu posetu Kabulu.

Povlačenje koje je planirano do kraja 2012. sprovodiće se "u dogovoru sa našim saveznicima", među kojima američkim predsednikom Barakom Obamom, rekao je Oland obraćajući se francuskim vojnicima u bazi Nidžrab u Kapisi, severo-istočno od Kabula gde je smeštena većina francuskih vojnika.

Prema planovima NATO o povlačenju iz Avganistana, svi pripadnici borbenih trupa međunarodnih snaga za održavanje reda u Avganistanu rebalo bi da napuste tu zemlju do kraja 2014. godine.

"To je suverena odluka i samo Francuska o tome može da odlučuje. Ona će se sprovoditi u dogovoru sa našim saveznicima, pre svega predsednikom Obamom koji razume razloge za tu odluku, ali i u saradnji sa avganistanskim vlastima", rekao je Oland.

"Terorističke pretnje iz Avganistana koje su na meti imale našu teritoriju i teritoriju naših saveznika nije potpuno nestala, ali je delimično uklonjena", dodao je on.
XS
SM
MD
LG