Dostupni linkovi

Suđenje Ratku Mladiću nastavlja se potkraj idućeg mjeseca


Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastaviti će se izvođenjem prvog svjedoka tužiteljstva 25.lipnja ove godine, odlučilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea.

Prvotno je suđenje zakazano za sljedeći utorak, 29.svibnja ove godine, no sudsko vijeće je uvažilo prigovore obrane na zakašnjelo objelodanjivanje dokaznog materijala tužiteljstva.

Nakon što se polovicom ovog mjeseca održala uvodna riječ tužiteljstva, nastavak suđenja po 11 točaka za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini je odgođen, a suci su do sada sagledavali razmjere propusta optužbe te procjenjivali – koliko će trebati obrani da prouči prekasno dostavljeni materijal.

U uvodnim riječima optužba je opisala ukratko ono što će pokušati dokazati - progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva diljem Bosne i Hercegovine, teror nad sarajevskim civilima, uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce te genocid počinjen pokoljem tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995.godine.

Prema tužiteljstvu, Mladić treba zapovjedno odgovarati budući da je proveo plan rukovodstva bosanskih Srba koje je odlučilo etnički očistiti dijelove Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG