Dostupni linkovi

Pred državnim poslanicima prijedlog budžeta institucija BiH



Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine izjašnjavat će se u drugom čitanju o prijedlogu proračuna za 2012. Protiv proračuna u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 45 milijuna eura) u prvom su čitanju glasovali zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) iako je i ta stranka članica vladajuće koalicije.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je kako će njegovi zastupnici i u drugom čitanju glasovati protiv prijedloga čak i ako to dovede u pitanje opstanak vladajuće kaolicije.

SDA će podnijeti devet amandmana na Prijedlog proračuna. Njima se traže dodatna sredstva za Ministarstvo odbrane, uz ostalo i za penzije otpuštenih vojnika OSBiH koji će i danas protestirati ispred zgrade institucija BiH.

U SDA traže i zadržavanje nivoa plaća policajaca i inspektora SIPA-e, GP-a BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je riječ o političkom, a ne suštinskom pitanju i dodatnih 47 miliona KM (oko 24 miliona eura) koje BiH nema. Ovim se se, smatra Dodik, krši i raniji dogovor koalicije o smanjenju plata adminstracije.


Sindikatu Granične policije BIH, čiji su pripadnici u štrajku već više od dvadeset dana, u ponedjeljak su se štrajkom upozorenja priključili i članovi Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Nezadovoljni su inicijativom Vijeća ministara BiH o smanjenju njihovih plaća i ukoliko poslodavac što prije s njima ne otpočne pregovore o rješavanju problema, državni i policijski službenici će stupiti u generalni štrajk.

Da bi proračun stupio na snagu treba ga potvrditi i Dom naroda parlamenta BiH. Prema prijedlogu koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH, budžet institucija BiH, bez međunarodnih obaveza, iznosi 950 miliona KM.
XS
SM
MD
LG