Dostupni linkovi

Nastavlja se glasanje u EgiptuEgipćani danas nastavljaju u sredu započeto glasanje na izborima za novog predsednika države, prvi put otkako je Hosni Mubarak svrgnut s vlasti. Oko 13.000 birališta, ispred kojih su birači čekali u redovima, otvorena su juče ujutru u osam časova a zatvorena u 20 sati. Očekuje se da nijedan od 13 kandidata neće osvojiti većinu, pa je planirano je da se drugi krug izbora održi 16. i 17. juna.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvideti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promena protiv pripadnika bivšeg režima.

Među kandidatima su bivši šef diplomatije i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, poslednji premijer koji je služio pod Mubarakom Ahmed Šafik, kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi i nezavisni kandidat Abdel Moneim Abul Fotuh.

Pravo glasa ima oko 50 miliona Egipćana, a bezbednost u zemlji će tokom glasanja biti maksimalno pojačana.

Vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom nakon Mubaraka, obećale su da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati nemirni prelazni period, obeležen nasiljem i protestima
XS
SM
MD
LG