Dostupni linkovi

Jašarević negirao krivicu za napad na Ambasadu SAD


Mevlid Jašarević prilikom napada na ambasadu SAD, oktobar 2011.
Mevlid Jašarević prilikom napada na ambasadu SAD, oktobar 2011.
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, optuženi Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić izjasnili su se da nisu krivi. Sud BiH potvrdio je 25. aprila 2012. godine optužnicu u ovom predmetu. Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice, nalaze se u pritvoru.

Mevlid Jašarević, koji je iz Novog Pazara, a Fojnica i Ahmetspahić, koji su bh. državljani, optuženi su za krivično djelo organizovanja terorističke grupe s ciljem izvođenja terorističkog djela.

Advokat prvooptuženog Jašarevića, Senad Dupovac potvrdio je izjavu svog branjenika navodeći da se Jašarević ne može smatrati teroristom.

„Ja smatram za ono što piše u optužnici da nije kriv. Mi možemo govoriti ovdje o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti osoba pod međunarodnom zaštitom, znači u tom kontekstu, a kao krivično djelo terorizma ne možemo govoriti, uz svo dužno poštovanje vas kao sedme sile, a vi ste ga prvi nazvali teroristom“, kazao je Dupovac.

Mevlid Jašarević 28. oktobra 2011. godine došao je iz Gornje Maoče u Sarajevu i oko 16 sati gotovo 50 minuta pucao je po zgradi Američke ambasade u Sarajevu, prije nego ga je policija onesposobila.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi pripadnici organizovane terorističke grupe u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja njihovih zajednica.

Tužilaštvo spremno za iznošenje dokaza

U Tužilaštvu tvrde da su spremni za početak dokaznog postupka, kaže portparol Boris Grubešić.
Boris Grubešić
Boris Grubešić

„Tužiteljstvo BiH će pozvati ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka koji će govoriti o navedenom terorističkom aktu. Također, Tužiteljstvo BiH priložiće oko 100 različitih materijalnih dokaza kojima će dokazivati krivnju trojice optuženih za kazneno djelo terorizma i za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine“, izjavio je Grubešić.

Maksimalna zaprijećena kazna za ovo krivično djelo je 20 godina.

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko Ministarstvo pravde, koje je navelo da je optužnica podignuta pred sudom u Vašingtonu u 10 tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Izjašnjavanje Mevlida Jašarevića proteklo je i u srijedu na granici incidenta, što se dešavalo i pri svakom njegovom ranijem izlasku pred sudsko vijeće Suda BiH, za koji je tvrdio da ga ne priznaje.

Advokat Dupovac zatražio je od Suda da Jašarević iz KPZ Sarajevo bude prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, navodeći kako je posljednjih sedam mjeseci njegov branjenik proveo sam u ćeliji što je na njega djelovalo deprimirajuće.
XS
SM
MD
LG