Dostupni linkovi

Kairo: U sukobu pristalica dva kandidata poginuo policajac


U sukobu pristalica dvojice predsjedničkih kandidata ispred jednog biračkog mjesta u Kairu poginuo je jedan policajac, prvog dana prvih predsjedničkih izbora nakon
prošlogodišnjeg svrgavanja Hosnija Mubaraka, saopštila je policija.

U policiji navode da se stradali policajac nalazio ispred biračkog mjesta u sjeveroistočnom dijelu Kaira kada je došlo do razmene vatre između pristalica dvojice kandidata.

Dodaje se da je u tom sukobu povređen jedan civil. Za sada nije poznato kako je došlo do sukoba pristalica dva rivalska izborna tabora.

Riječ je o prvom ozbiljnom incidentu od kako su jutros otvorena glasačka mjesta. Današnje glasanje počelo je u osam i trajaće do 20 sati po lokalnom vremenu.

Prvi krug izbora održava se danas i sjutra, dok je drugi predviđen za 16. i 17. jun, u slučaju da nijedan od 12 kandidata ne dobije apsolutnu većinu glasova.

Pravo glasa ima više od 50 miliona ljudi.

Među favoritima su kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi, nezavisni islamista Abdel Moneim Abul Futuh, posljednji Mubarakov premijer Ahmad Šafik, bivši ministarvanjskih poslova i nekadašnji prvi čovjek Arapske lige Amr Musa te arapski nacionalista Hamden Sabahi.

Izbore nadgleda oko 14.500 sudija i 65.000 službenika, a biračka mjesta obezbjeđuju vojska i policija.
XS
SM
MD
LG