Dostupni linkovi

Dražavni organi Kosova osudili napad na Srbe povratnike


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i ministar za zajednice i povratak osudili su danas incident u selu Drenovac u opštini Klina gdje su spaljene dvije kuće čiji su vlasnici Srbi koji su se vratili na Kosovo.

Ministarstvo je pozvalo građane da sarađuju s policijom u rješavanju slučaja, kako bi počinioci bili kažnjeni.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbjeđuje sve građane u zemlji. Danas, više nego ikada, odlučni smo da zaštitimo život i imovinu svih građana, bez razlike, i nećemo dozvoliti kriminalna djela koja štete Republici Kosovo u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost,
religiju ili političko uvjerenje", navodi se u saopštenju.

Ministar za zajednice i povratak Kosova Radojica Tomić ocijenio je da je incident u selu Drenovac sraman.Tomić je od nadležnih institucija zatražio da se slučaj do detalja ispita i da se počinioci što pre privedu pravdi.

Prema njegovim riječima, pravo na povratak imaju svi koji su raseljeni i neće biti dozvoljeno bilo šta da spriječi njihov povratak.

Uz pomoć Kancelarije Evropske komisije u Prištini i Ministarstva za zajednice i povratak, u Drenovcu je izgrađeno 12 kuća, od kojih je sedam za povratnike. U 2012. godini planirana je izgradnja još 15 kuća, od kojih 12 za povratnike.

U Drenovcu ima osam povratnika, odnosno pet povratničkih porodica. U tom selu su prije dve noći nepoznati počinioci ukrali i dvije pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdjevaju vodom.

Prošle nedjelje u tom selu i još desetak drugih sela klinske opštine nepoznati počinioci su postavili letke kojima je takozvana Nacionalna vojska Albanaca poručila Srbima da se sele.
XS
SM
MD
LG